• email
  • facebook
  • linkedin
  • google+
  • pinteres

Riportolás Javaban: JasperReports

Íme, az előző írásban ígért bemutató a JasperReports használatáról. Nem a legszűkebb értelemben vett EE téma, de nincs igazi vállalati alkalmazás riportok nélkül, így hasznosnak gondoltam ilyen tárgyú leírást készíteni.

Riport

Azért is hasznos lehet, mert annak, aki nem ismeri az eszközt, nem lesz igazán könnyű megtennie az első lépéseket. A JasperForge és a mögötte álló JasperSoft megoldásai között nem csak a riportkészítő eszközt találjuk, hanem riport designer GUI alkalmazást, és egyéb a döntés előkészítést és adatfeldolgozást támogató libeket. Az eszközök maguk ingyenesek, LGPL licenccel, azaz üzleti alkalmazásokban is szabadon használhatjuk őket. Az ingyenesség mellett viszont, hogy azért bevételhez is jussanak a fejlesztők, azt a filozófiát választották, hogy minden ingyen elérhető, kivéve a dokumentációt (és persze a kapcsolódó szolgáltatásokat, amiket a cég kínál). Némi rövid bevezető anyag található a honlapjukon, de a részletes dokumentációért, kézikönyvvért már fizetni kell, sőt, a forrásokból kinyerhető javadoc sem tartalmaz szinte semmi lényegi információt. Az emlegetett dokumentáció egyébként 30-50$ körüli áron elérhető, ami egy sikeres projekt költségébe bőven belefér, ne legyünk restek tehát megvásárolni. Érdemes azonban megjegyezni, a The Definitive Guide to JasperReports nem tutorial, sokkal inkább technikai jellegű kézikönyv, ami számottevő alap Java, xml és riportolási ismereteket vár el az olvasótól.

Mivel a riportkészítés a JasperReportstal xml riport sémák alkalmazás szintű feldolgozásából áll, amelyeket az alkalmazás adatokkal tölt fel, az eszköz használata elég bonyolulttá tud válni. Ezt enyhítendő a riportok szerkezetének felépítéséhez kínál segítséget az iReport nevű alkalmazás (amelyhez szintén 30-50$-os áron kapható a sokkal tutorialszerűbb kézikönyv).

Terjedelmi okokból szétszedtem a leírást két kisebb szakaszra. Az alapokkal foglalkozik az első rész, a második pedig a futtatható demo részletes bemutatása.

Az ebben a leírásban bemutatott példák működő változata letölthető SVN-ből, a részleteket lásd: itt Figyelem: a riportok jrxml fálból való futtatásához szükség van a javac parancsra. Ez windowson gondot jelenthet -- ellenőrizzük, hogy az eclipse a JDK-t használja, nem JRE-t futtatási környezetnek, vagy hogy a javac.exe szerepeljen PATH-ban.