• email
  • facebook
  • linkedin
  • google+
  • pinteres

Spring Framework - Java EE egyszerűbben

DB teljesítmény

A Spring egy 2002-ben született, Expert One-on-One J2EE Design and Development című könyv belátásain (és a benne közölt forráskódon) alapuló moduláris eszköz (vagy eszközök összessége), amelynek elsődleges célja, hogy a vállalati környezetbe szánt Java alkalmazások fejlesztését egyszerűbbé tegye. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a korabeli Java EE szabvány pehelysúlyúbb alternatívájaként született. Azóta persze a Java EE is más: nem kis részben a Spring és a hasonló eszközök sikere miatt egyszerűbb lett benne sok minden (pl. EntityBean vs. JPA). Illetve a Spring is kibővült a Java EE szabvány némely komponensének integrációjával (ismét pl. JPA).

A Springet a Java eszközök svájci bicskájaként is szokták emlegetni, annyi nem feltétlenül összetartozó, de integrálható eszközt tartalmaz. Az itt található leírásokban ezek közül szeretnék némelyet bemutatni. Sok, kisebb-nagyobb projektekben is használható megoldást kínál, és mivel csökken a Spring -- Java EE távolság (sőt, metszetük is van már), azt hiszem nem feltétlenül van értelme szembeállítani a két filozófiát, legalábbis nem itt és most. A választás alapja sok esetben úgyis a személyes preferencia, a már felhalmozott tapasztalat vagy éppen valamilyen integrációs igény. Több eszközt ismerni viszont sosem árt!

A Spring kitapasztalásában, és velem megismertetésében komoly érdemei vannak Fodor Attila kollégámnak, akinek ezúton is köszönet!